Tarlama ne ekebilirim?
Ne ekebilirim? istediğini arayan bir kullanıcı bu listeyi okuyarak bir çok bilgi edinir. Nasıl ekip yetiştirilebilir?
Domates
Ülkemizde en çok yetiştirilen ve en çok tüketilen sebzelerin başında gelen domates, yetiştirmesi düşündüğünüzden çok daha kolaydır. Domates yetiştirirken bazı faktörlere dikkat etmeliyiz.
İlkbahar da ekilir. Patlıcangildir. Ekimden 2-3 ay sonra hasat edilir. 12 ton/dekar verir.
• Uzayan dallarını bir çubuk veya ip yardımı ile birbirine bağlayın. Fazla büyümüş olan dalları ve yaprakları budayın.
• Domatesler kızardığı zaman fazla bekletmeden toplayın. Kızaran domates çok fazla dalında durursa çürüyebilir.
• Domateslerin büyümelerindeki en etkili faktör sıcaklıktır. Sıcaklık ortalama olarak , 10 ° C ila 30 ° C aralarında büyürler bu yüzden sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir.
Yeşil fasulye
Birçok fasulye türü vardır. Bunun nedeni bakla yetiştiriciliği en kolay olan sebzedir. Çalı fasulyesi ya da direkt fasulyesi daha verimlidir, ancak oturak fasulyesi üretimi daha kolaydır. Fasulyeler sebze bahçesinin temelini oluştururlar, çünkü sınırlı alanlarda büyümeleri kolaydır hem de mutfakta önemli bir yerleri vardır. Yeşil fasulye yetiştirirken dikkat etmemiz gerekenler.
• Tohumların 1-2 cm derinliğie veya tohum çapının 3 katı derinliğine ekilmesi gerekir. Eğer toprak sert ise bu derinlik biraz daha arttırılmalı.
• Son ilkbahar donlardan sonra ekilmelilerdir.
• Nemin değişken olduğu alanlarda nemi korumak için malç toprağı eklenmelidir.
• Köklerinde sıkça oluşan yabani otları özenle temizlemeniz gerekir.
• İçerisindeki tohumlar olgunlaşmadan toplanması yanlıştır.
• Fasulyeleri toplarken dalları kırarak değil sap kısmından keserek toplamalısınız.
Marul
Doğru zamanda ekilmesi sonucunda evimizdeki saksılarda bile yetişebilen marul, marul ilk baharda yetişen ve çoğu bölgede olan serin mevsim mahsülüdür. Peki marul ekerken nelere dikkat etmeliyiz.
• Tohumlar tek sıra halinde ekilmelidir .
• Ekimin ardından bol miktarda su vermeniz gerekmektedir.
• Dikimi yaptıktan 3 hafta sonra gübre atmanız gerekir. Marullar organik madde oranı yüksek azot kaynağı içeren toprağı tercih ederler.
• Organik malç, malç hem yabani otların bastırılmasına hem de toprak nemini korur.
Biber ile ne ekebilirim?
Ülkemizde en çok tüketilen sebzelerden biridir üretiminin basit olduğu ve saksı gibi alanlarda rahatlıkla büyüye bilen bir sebzedir. Peki biber yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz.
• Biberin ortalama gelişim sıcaklığı 18 ° C ila 26 ° C’dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18 ° C ila 26 ° C’dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır.
• Organik, çeşitli organik maddeler içeren, suyu iyi tutabilen topraklara ekilmesi gerekir.
• 3-4 gün aralıkla sulanması gerekir.
Patates ile neler ekebilirim?
Mutfakta en çok kullandığımız besinlerden biri olan patates. Bakımı en kolay olan tohumlar arasındadır. Patates yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz.
• İlk baharda son donlarda ekilmelidir. Toprak sıcaklığı 8-10° C yi bulduğu zamanlarda ekilmeli.
• Patatesin üzerinde 3 veya 4 adetten fazla yaprak çıkması takdirinde nazik ve dikkatli bir şekilde çapa yapılmalıdır.
• Sulamada önemlidir hafif topraklarda 18-20 ağır topraklarda 22-25 gün aralığında sulama yapılmalıdır hasattan önce 1 hafta arayla sulanmalıdır.
Kiraz Meyvesi
Anadolu’ya has olan meyvelerden biri de kirazlardır. Napolyon kirazı ise en meşhurudur ve en irisidir. İtalya, ABD, İran ve Türkiye dünyanın en çok kiraz ihraç eden ülkeleridir. Konya, Afyon, Denizli, Manisa, İzmir, Isparta ve İzmir gibi illerde üretilmektedir.
Eğimli ve yamacı olan yerlerde yetişen Kiraz don olaylarının gerçekleşmediği yerlerde yetişiyor. Ilıman bölgelerde ekim sonbaharda, yetiştirici bölgelerde ise ekim işlemi ilk baharda yapılır. Kiraz tomurcukları ve çiçekleri sıfırının altındaki sıcaklıkları sevmez. Su tutan toprağı sever. Tozlayıcı ve arı kovanı sayesinde döllenme daha iyi oluyor. Damla sulama ile sulanmalı ve çok sulanmamalıdır. Sulama dengeli olmalıdır.
Hasat mayıs ayında başlar ve Haziran ayında son bulur. Bu süre zarfında olgunlaşan kirazlar toplanır. Köklerin yabani otlardan arınması ve zararlı böceklerin ilaçlanması düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
İncir
İklimsel seçiciliğe sahip İncirler nemli toprağı sevmez. Nemli toprağın dışında bütün toprak türlerinde yetişir. Her türlü taşlı ve kayalı topraklarda yetişebilen İncir en çok kumlu, derin, organik gübreli kireçli toprakları seviyor.
Özel incir çelikleriyle üretim daha kolay bir şekilde yapılıyor. 1.5/2.5 cm kalınlık, 25-35 cm uzunluktaki çelikler kullanılmaktadır. Tepe gözlü incirler daha çok verim veriyor. Sarı zeybek, sarılop, Bursa siyah, mor güz, yeşil güz, siyah orak, bardakçı, şeker inciri, tabak inciri, patlıcan inciri, kara incir ve şeker inciri gibi birçok çeşit vardır.
Bu meyve 625mm yağış miktarına sahip yerleri seviyor. Yağışların yetersiz olması durumunda sulama ile takviye yapılıyor.
Kayısı
Bu meyve karasal iklimi sever ve karasal iklimin yaygın olduğu yerlerde yetişir. Nem düşüklüğü ve kış aylarının soğuk havası bu meyvenin yetişme ortamını oluşturuyor. Nemli ve ılıman iklimi sevmeyen bu meyve güneş görmeden olgunlaşmaz. Malatya kayısısı Türkiye’nin en meşhur kayısısıdır. Kabaaşı, Hasanbey ve Hacıhaliloğlu kayısıları tatlıdır. Bu kayısılar aynı zamanda kurutulabilir.
Su tutmayan, derin, zengin içerikli toprakları sever. Taşlı, kayalı, derinlik oranı az yerlerde küçük ve tatsız olur. Killi toprağı sevmez ve bu topraklarda verimsiz olur.
Kavun
Sıcak ve ılık iklimi seven bu meyve nemli toprağı sever. Nemli yerlerde mantar oluşumu fazladır ve kalite düşer. Güneş görünce şekerlenme oranı artar. Soğuktan olumsuz etkilenen bu meyve en uygun ekim döneminde ekilmelidir. Gelişim zamanı ağustos sonu, eylül ve ekim ayları olmalıdır. Toprak işleme, yabancı ot temizliği, güz sürümü, havalandırma işlemleri şubat ve mart ayı itibariyle takip edilmelidir. Çiftlik gübresi dekar başına 7,8 ton olmalıdır. İlaçlama sonrası fosfor, potas ve azot desteği sağlanıyor. Tesviye işlemi sonrası ekim yapılıyor. Mayıs ayında ekimi işlemi gerçekleşiyor.
Karpuz
40-50 santimetre derinliğe kadar uzanan kökleri yüzeye yakındır. Sarmaşık gibi uzayan dallar 4 metreye kadar ulaşabilir. Meyve iriliği, çekirdek ve renk türe göre değişmektedir. Diyarbakır ve Adana karpuzu en meşhur karpuzlardır. Nisan ve mayıs ayında ekim yapılır ve hasat temmuz ve ağustos ayında yapılır. A, B ve C vitamini açısından zengin olan bu meyvenin anavatanı Hindistan ve Sudan’dır. Nemli havaları sevmez ve sıcak havada olgunlaşır.
Bezelye
Bezelye kış aylarında ekilir. Erken ilkbaharda hasat edilir. Baklagillerdendir. Toprak yapısını düzeltir ve azot bağlar. Ürün verimi 1500-200kg /dekar verir.
Bakla
Bakla kış aylarında ekilir. Erken ilkbaharda hasat edilir. Baklagildir. Ürün verimi 1000-1500kg/dekar verir.
Fasulye
İlkbahar ve yaz döneminde ekilir. Baklagildir. Ekimden 2-3 ay sonra hasat edilir. 300-500kg/dekar verir.
Patlıcan
Bahar ve yaz döneminde ekilir. Patlıcangildir. Ekimden 2-3 ay sonra hasat edilir. 2-13 ton/dekar verir.
Salatalık
Yaz döneminde ekilir. Kabakgildir. Ekimden 2-3 ay sonra hasat edilir. 12-15 ton/dekar verir.
Biber
Erken İlkbahar döneminde ekilir. Ekimden 2 ay sonra hasat edilir. 10-20 ton/dekar verir.
Nektarin
Nektarin sonbaharda veya ilkbaharda fidan dikilir. Dikimden 2-3 yıl sonra verime yatar.
Şeftali
Şeftali sonbaharda veya ilkbaharda fidan dikilir. Dikimden 2-3 yıl sonra verime yatar.
Narenciye
Portakal,limon,greyfurt sonbaharda veya erken ilkbaharda fidan dikilir. Dikimden 3 yıl sonra verim alınmaya başlar.
Zeytin
Nisan sonu ile mayıs başında çiçeklenmeye başlayan zeytin, haziran ayı itibarıyla meyveye tutma aşamasına geçer. Ekim ve kasım aylarında zeytin meyvesi olgunlaşmaya başlar. Son olarak ekim ayı itibari ile hasat başlar. Bir zeytin ağacı 35. yılına kadar verimli bir şekilde meyve verebilir.
Harnupda Adana da ekilip büyüyen ağaçlardandır.
Ekimden önce nelere dikkat edilmeli?
Tarlamıza, bahçemize bir şeyler ekmeden önce birkaç unsura dikkat etmeliyiz. İlk olarak Toprağın organik olması ve besin olarak zengin olması önemlidir. Eğer toprağınız organik bir toprak değilse ekimlerinizden fazla verim alamazsınız. Diğer bir faktör ise sulama her bitki, çiçek, meyve ve sebzenin ayrı ayrı sulama miktarları ve zamanları vardır örneğim biber ekiyorsanız 3 gün ara ile sulamanız gerekir ve sulamanızı iklim şartlarına göre ayarlamalısınız. Gübre seçimi de oldukça önemlidir, bir bitkiye zamanı gelmeden gübre vermek veya gereğinden fazla gübre vermek bitkiyi yakabilir. Bu yüzden ektiğiniz bitki hakkında araştırma yapmanız önemlidir. Ekimden sonra ektiğiniz tohum hakkında hastalık böceklenme gibi unsurlara dikkat etmenizde önemlidir olası bir hastalık veya böceklenme durumunda erkenden bu durumu sonlandırmanız gerekir.
Ve yer Seçimi
Bitkilerde yer seçimi önemlidir.
İlk önce en çok güneşi nerede aldığınıza dikkat etmelisiniz bitkilerinizi en çok güneş alan yerlere dikmeniz önemlidir. Çoğu bitki günde en az 4-8 saat arası güneş almak ister. Tarlanızın veya behçenizin nerelerine güneş vurduğuna dikkat edin.
Ekim yapacağınız yerlerin yakınlarında çalı veya ağaç varsa bu yerin yakın alanları hem yeterince güneş görür hem de besin ve mineral açısından oldukça zengindir eğer ekim yapacağınız tarlada bu tarz alanlar varsa bitkilerinizi bu alana dikmeniz size avantaj sağlayacaktır.
Nasıl ekildiğinde çok önemlidir örneğim patates seyrek bir şekilde çukurlara ekilir. Ekeceğiniz bitkinin nasıl ekileceğini araştırmanız önemlidir. Aynı şekilde tohumu ekeceğiniz yükseklikte önemlidir gereğinden fazla derine ekerseniz tohumunuz büyüyemeye bilir.
Yer seçerken diğer dikkat etmeniz gerek unsursa toprak seçimidir. Bitkilerin istediği(Sert, yumuşak, nemli vb.) topraklara göre ekim yapmalısınız.