Organik Gübre

Organik Gübre

Organik Gübre

Adından da anlaşılacağı üzere doğal yöntemler ile elde edilen gübrelerdir. Farklı çeşitleri bulunan organik gübrelerde kullanımda ise yetiştirilecek olan bitki için en uygun olan tercihe yer verilmesi gerekir.

Meyve ve sebzelerin yetiştirilmesinin yanı sıra birçok çiçeğin ideal formda gelişim sağlaması için gübre ihtiyacına gereksinim duyulur. Toprağın zenginleşmesi için yapılan gübre katkısı daha lezzetli besinlerin elde edilmesini sağlarken aynı zamanda verimliliğe de olumlu etki sunar. Bu durum çiçek ve benzeri bitkiler için de gereklidir.

Bahçe, saksı ya da sera fark etmeksizin gübreleme işlemlerine yer açılması gerekir. Bitkilerin ihtiyaç duydukları gübreye yer verilmesi ise son derece önemlidir. İnorganik gübrelerden ziyade organik gübrelerden yararlanılması ise fayda açısından avantaj yakalanmasına etki eder.

Organik Gübre Çeşitleri

Organik gübre çeşitleri kullanılacak olan bitkiye göre tercih edilebilir. Doğal üretim özelliğine sahip olan organik gübrelerin içeriğinde bulunan zengin bazı maddeler bitkilerin gelişiminde etkin olup daha verimli olmasına da katkı sağlamaktadır. Organik gübreler aynı zamanda toprak düzenleyici gübre olarak da bilinir. Toprakta eksik olan organik ve inorganik maddelerin elde edilmesini sağlarken aynı zamanda toprak verimine olumlu etki sunar.

Organik gübre çeşitlerinde en bilinen hayvansal gübredir. Bunun yanı sıra hümik asit, kompost, torf ve yeşil gübre çeşitleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra pomza ve loenardit gübrelerde toprak düzenleyici etkiye sahip olan gübrelerdir.

Toprak düzenleyici gübreler arasında yer alan leonardit gübre hümik asit ile beraber kömür düzeyine ulaşmamış olan organik bir madde olması ile bilinir. Toprağın aynı zamanda hava almasına da katkı sunan gübre sıcaklık değerinin de düzenlenmesine katkı sunar.

Gübre denilince akla ilk olarak her ne kadar katı hali ile gelse de organik sıvı gübre de yer almaktadır. Organik sıvı gübrelerde besinlerin gelişimine katkı sunan ve bitkilerin ihtiyaçlarını karşılayan içeriklere sahiptir.

Organik gübreler arasından seçim yaparken kullanılacak olan alana ve uygulanacak olan bitki gereksinimlerine göre tercihinizi yapabilirsiniz. Bu aşamada en önemli kriter ise toprak analizidir. Ekim yapılacak olan tarla, bahçe ya da sera toprağının analizinin yaptırılması ile beraber toprakta eksik olan maddeler belirlenir. Böylelikle bitki gelişimi için en çok gerekli olan ve toprağın düzenlenmesini sağlayan tercihlere yer açılması da mümkün olur.

Gübre çeşitleri arasından yapılacak olan seçimlerde gübrenin uygulanma zamanları, uygulanma miktarı gibi detayları da incelemeniz gerekir. Buna göre uygulama alanı için ne kadar gübrenin kullanılması gerektiği de belirlenir.

Sıvı Gübre Ve Faydaları

Katı gübrelere nazaran sıvı gübreler daha etkilidir ve yüksek verim oluşturur. Sıvı gübreler bitki köklerine daha hızlı ulaşır. Topraktaki mikroorganizma sayısını artırır ve bitkinin ihtiyaç duyduğu mineralleri toprağa aktarır. Toprağın Ph değerini ve besin değerini artıran sıvı gübre kök gelişimi etkiler. Her dönemde sıvı gübre kullanılabilir. Su tutumu, çimlenme, sulama ihtiyacını karşılar. Ürünün kalitesini artırır ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Organik Gübre Fiyatları

Organik gübre fiyatları değişen çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bunun ile beraber satın alınacak olan kiloya göre de fiyatlarda farklılıklar bulunmaktadır. Organik gübre kullanımlarına ihtiyaca en uygun olan seçimin yapılması için öncelikle toprak analizinin yaptırılması önerilir. Toprak analizi ve bitki gereksinimlerinin belirlenmesi sonrasında en doğru olan gübre seçimine yer açılabilir. Bazı uygulamalarda sadece tek gübre kullanımı önerilirken bazı ekim işlemlerinde iki organik gübre karışımının kullanımına yer açılması daha verimli bir sonucun elde edilmesine destek sunar. Örneğin toprağın leonardit gübre ile gübrelenmesi sonrasında hümik asit gübre kullanımından da yararlanılması bazı ürünlerin gelişimine etki ederken aynı zamanda aynı bitkiden daha fazla ürün alınmasına da katkı sunabilmektedir. Bu durumda ise leonardit gübre fiyatları araştırmasını yaparken aynı zamanda hümik asit gübre fiyatlarının da öğrenilmesi gerekir. Kullanım şekli, kullanım zamanı ve kullanılacak olan alana ne kadar uygulamanın yapılacağı ile ilgili detayları da edinerek satın almanız gereken miktarı da belirleyebilirsiniz.

Organik Gübre Nerede Satın Alınır?

Organik gübre toprağın zenginleşmesine destek sunarken aynı zamanda bitki gelişimine ve verimliliğine de katkı sunar. Organik gübre çeşitleri farklı içeriklere sahip olmaktadır. Bu aşamada ise doğru bir toprak analizinin yapılması bitkinin ihtiyacı olan maddelerin toprağa karıştırılması için gerekli olan gübre çeşidinin seçilmesine de katkı sunacaktır.

Tamcı organik ihtiyacınız olan organik gübrelere kolaylıkla ve kısa sürede ulaşmanıza destek sunuyor. Farklı organik gübrelerin yer aldığı ürün listesinde aynı zamanda ihtiyacınıza göre belirlediğiniz miktarı da satın alabilirsiniz. Tamcı organik gübre çeşitlerinde toprak ihtiyaçlarına göre belirlenecek olan gübre ya da gübre çeşitleri ile ilgili de bilgi alabilirsiniz.

Organik Gübre olarak ve ihtiyaç duyulan Organik materyal için TAM ORGLİNE kullanabilirsin.

Link :

Wikipedia Organik Gübre

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın