Organomineral Gübre
Organomineral gübreler; organik maddeler ile bitki besin elementlerinin (Makro elementler: N,P,K ve Micro elementler: Zn vb.) belirlenen oranlarda formüle edilmesi ile üretilir. Bu gübreler azot, fosfor, potasyum gibi makro, çinko, demir, mangan gibi mikro besin maddelerinin yanı sıra, organik materyaller ve kükürt içermektedir. Organomineral gübreler damla sulama veya yapraktan uygulanabilirlik açısından sıvı halde de bulunabilmektedir. Organik maddelerin toprağı iyileştirici özelliği ve bitkilerin ihtiyaç duydukları makro ve mikro besin elementlerinin faydalarının tek bir gübrede toplanmasıyla elde edilen sıvı formundaki organomineral ürün katalogundan görüntüleyebilirsiniz.
Organomineral Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan organik madde sayesinde toprakların havalanmasını sağlayan bu gübre aynı zamanda bir toprak düzenleyicisi olup toprak kalitesini arttırır ve pH seviyesini düzenlenmesine yardımcı olur.
- Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
- Toprak erozyonunu önler.
- Daha sağlıklı bir kök gelişimini teşvik eder.
- Taban gübresi olarak kullanılması durumunda tohumların hızlı ve homojen çimlenmesini sağlar.
- Kullanılan diğer gübrelerde bulunan besin maddelerinin bitki tarafından alınımını kolaylaştırır.
Organomineral Gübre’nin Özellikleri
Ülkemizin nadide tarım topraklarını eski hale getirmek, organik içeriklerini yükseltmek, verim ve kaliteyi artırmak, çiftçi kazançlarını en üst seviyeye çıkarmak için izlencek olan tek yolun daha az kimyasal, daha çok organik içerikli gübrelerden geçtiği bir gerçektir. Ürünlerimizde kesinlikle ham fosfat kayası kullanılmamakta, fosfor kaynağı olarak Di-Amonyum Fosfat (DAP) kullanılmaktadır.
Çizelge’de görüldüğü üzere, fosfat kayası, bitkinin alabildiği fosfor formu olan, Fosfor Penta Oksit formunda fosfor İÇERMEZ. Fosfor kaynağı olarak, doğrudan fosfat kayası kullanılarak yapılan gübreler, bitkinin sezon içindeki fosfor ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Bu tarz gübreler, bitkilerin kullanamayacağı formda fosfor eklenmesi nedeniyle gereksiz maliyet yaratırlar. Ayrıca, bitkinin sezonsal fosfor eksikliğini gideremediği için de verim kaybına neden olurlar.